Overslaan en naar de inhoud gaan
Jeugdwerking KSV Oudenaarde in de prijzen op Quality in Sports Happening

Op de Quality in Sports Happening 2018, die het voorbije weekend in Antwerpen plaats vond, is KSV Oudenaarde meermaals in de prijzen gevallen. Naast een hernieuwing van zijn Double Pass viersterrenlabel, mocht onze club ook de Double Pass Award voor de meest verdienstelijke jeugdopleiding en de Best Practice Award voor Individuele Evaluatie en Begeleiding in ontvangst nemen.

De Double Passlabels staan al meer dan 10 jaar garant voor kwaliteit in het jeugdvoetbal. In de Vlaamse voetbalclubs werden al meer dan 1000 analyses uitgevoerd op het vlak van hun jeugdopleiding. Tijdens het seizoen 2017-2018 werden in opdracht van Voetbal Vlaanderen 180 clubs aan deze onafhankelijke kwaliteitstoets onderworpen. Meer dan 70% van deze clubs behaalde dit seizoen een double pass sterrenlabel: gaande van één tot vier sterren en waarvan slechts 4 clubs een 4 sterren-label. En daar was KSV Oudenaarde er één van.

Als voorzitter licht ik dit even toe: Het kwaliteitslabel voor de jeugdwerking van voetbalclubs werd ontwikkeld door Double Pass, een onafhankelijk auditkantoor, dat voetbalclubs doorlicht. Sinds kort zijn ze ook op international vlak actief in o.m. de Bundesliga en de Premier League. Toen we ons een tiental jaar geleden voor het eerst lieten screenen was dat nog op vrijwillige basis. Sinds enkele jaren moeten amateurclubs zich elke drie jaar verplicht laten auditen. Het resultaat van die audit, uitgedrukt in sterren, bepaalt op welk niveau je met je jeugd mag voetballen, gewestelijk, provinciaal of interprovinciaal. KSV Oudenaarde behaalde nu al voor de tweede keer op rij vier sterren, de hoogste quotering en daar mogen we best trots op zijn. Ik durf gerust te stellen dat we, met de beperkte mogelijkheden die we als amateurclub hebben, best op een hoog niveau zitten en kunnen wedijveren met clubs van hogerop.

Zo’n Double Pass-audit is niet te onderschatten. De hele jeugdwerking wordt van naaldje tot draadje doorgelicht. Je moet een pak vragenlijsten invullen en elk antwoord moet gestaafd worden met bewijzen en attesten. De audit van dit jaar was ook flink strenger dan die van drie jaar geleden. In grote lijnen peilt men naar vier thema’s:

-Clubmanagement: de structuur van de club, het beleid en de strategie, de communicatie.

-Voetbalopleiding: talentopvolging, scouting, de ondersteuning,begeleiding en individuele evaluatie van spelers.

-Omkadering: het stadion, de terreinen, de trainersstaff, waarvan de kwaliteit bij ons zeer hoog ligt omdat we veel gediplomeerde trainers in huis hebben.

-Doorstroming: In hoeverre kan je je jeugd binnen de club houden? Op dat vlak hebben we de voorbije jaren wat verloop gekend, net omdat het niveau van de opleiding is gestegen. Anderzijds doen we het op het vlak van doorstroming naar het eerste elftal de laatste jaren dan weer erg goed. En ook de doorstroming naar een hoger niveau telt mee.

Voor elke categorie werd ook een Double Pass Award voor de meest verdienstelijke jeugdopleiding van het jaar uitgereikt. Ook hier viel KSV Oudenaarde in de prijzen en werden we de winnaar bij de interprovinciale jeugdopleidingen. Deze titel kwam ons 3 jaar terug ook al toe. Welke ploeg kan dit naar voor brengen? Geen enkele, alleen KSV Oudenaarde. Maw KSV Oudenaarde bestendigt niet alleen zijn jeugdwerking maar blijft ook inovatief en vooruitstrevend werken aan de toekomst van het jeugdvoetbal.

Daarnaast werd nog voor elk niveau een Best Practice Award uitgereikt. Deze award beloont de club die uitmuntend scoort op één bepaalde dimensie of onderdeel van de double pass audit. De regionale award ‘Sociale Begeleiding & Initiatieven’, de provinciale award ‘Trainersondersteuning’ en de interprovinciale award ‘Individuele Evaluatie & Begeleiding’. Ook deze award 'Individuele Evaluatie & Begeleiding' wist KSVO-jeugd in de wacht te slepen.

Met de uitreiking van deze kwaliteitsprijzen hoopt double pass, samen met Voetbal Vlaanderen, deze clubs te stimuleren om verder te investeren in een kwaliteitsvolle jeugdwerking. Zij vormen immers de basis van een succesvolle voetbalpiramide.

 

En dit is niet alleen mijn werk, maar van iedereen die dagelijks met de club begaan is. Maar een extra woord van dank aan de sportief coördinatoren die het Double Pass-dossier in goede banen hebben geleid. 

Als slot heb ik als fiere voorzitter nog één boodschap : "we mogen hier best fier op zijn en dit overal naar buiten dragen - KSVO is top"

 

 

Blijf op de hoogte van onze club !